Bulbjerg – engang en ø i stenalderhavet.
Den store kalkstensklint rejser sig brat 47 meter op fra havet og tilbyder en formidabel udsigt over både hav og den bagvedliggende klithede. På rolige dage kan vandet omkring klinten være helt azurblåt og giver et utroligt farvespil sammen med ”fjeldets” sommerflora i form af bl.a. blodrød storkenæb og gul snerre.
Underligt at forestille sig at denne kalksten-mastodont var en ø i stenalderhavet, hvorfra man kunne spejde rundt til andre øer, der i dag er landfaste højderygge.
Bulbjerg har masser af historie! Helt tilbage i vikingetiden navigerede vikingerne efter klinten, der dengang lå som en forpost ved indsejlingen til Limfjorden – og den videre rute mod vikingeborgen Aggersborg. Indsejlingen forsvandt og sandede til i løbet af 1100-tallet.
Før 2. Verdenskrig lå, der et badehotel på toppen af Bulbjerg – lidt i samme stil som det gamle Svinkløv Badehotel. Hotellet blev sprængt væk af tyskerne, og efterfølgende blev, der etableret bunkeranlæg, der stadig kan ses i dag. Den ene bunker ved p-pladsen er åben for offentligheden. Her findes også et toilet.
Man kan køre næsten helt op på toppen af Bulbjerg og fra p-pladsen følge stien ud til klintens kant og den imponerende udsigt over Jammerbugten. Der findes desuden en p-plads nede nær stranden, men det er også muligt at tage trappen med de 233 trin ned fra klinten, hvorfra man kan gå på stranden for foden af Bulbjerg – og her få betegnelsen ”fuglefjeld” bekræftet.
Allerede fra 5-6 meters højde ses hvordan den smukke mågeart; riden har placeret sin rede, hvor de store unger i juli balancerer på de faretruende smalle og trange afsatser. De voksne rider kendetegnes ved sorte ben og olivengrønne næb. Med let held kan også ses mallemukker, hvilket er ret sensationelt set med danske briller. Mallemukken er en stormfugl, og dens nærmeste slægtning er albatrossen fra den sydlige halvkugle. Den yngler normalt helt oppe ved polarhavene eller ud for Skotland, men i de senere år har Bulbjerg også tiltrukket enkelte ynglepar.
For foden af klinten ses hvordan bølgerne har gnavet ind i klintens fod. Flere steder har besøgende ridset navne ind i klintens kalksten, hvilket kan synes lidt generende for denne ellers ganske uspolerede rå og utæmmede natur. Det er dog ikke et nyt fænomen. Der kan findes læsbare inskriptioner, der går helt tilbage til 1864.
Har du aldrig besøgt Bulbjerg, så bør den være på din liste over smukke, danske natursteder, der bare må opleves! Lokale, feriegæster og sommerhusbeboere bruger ofte Bulbjerg som et yndet udflugtsmål, hvor der næppe findes flottere steder langs Jammerbugten at opleve henholdsvis solopgang og solnedgang.
Se også Riderne på Bulbjerg.
Kilde: NaturGuide.dk