asd

Strandens vilde blomster og urter

Ved stranden og klitterne langs Jammerbugten findes en overraskende rig og alsidig flora – og mange med en spændende historie og fortælling. Vi har her samlet de planter som besøgende oftest møder ved et besøg langs kysten.

Engelskgræs (Armeria maritima)

Strandens planter
Engelskgræs har fine, lyserøde blomster. Plantens salttolerance gør at den også vokser i vejrabatter (hvor der saltes om vinteren).

Engelskgræs blomster fra maj til september, men især maj-juni. Den vokser hist og her i klitterne. Den lyserøde blomst har intet med England at gøre, men navnet menes at stamme fra plantens lancering til havebrug. Engelskgræs er fin til kranse og tørring, da den holder farven godt.

Vårbrandbæger (Senecio vernalis)

vårbrandbæger
Vårbrandbæger

Vårbrandbæger er en 15-40 cm høj, enårig plante med gule blomster. Planten klarer at vokse hist og her i de tørre sandklitter, hvor den blomstrer i maj-juni. I øvrigt er planten giftig og især farlig for heste, der græsser hvor planten vokser. Planten bevarer sin giftighed også i tørret tilstand f.eks. hvis den slås med i hø, men smuk, solgul er den.

Strandfladbælg (Lathyrus japonicus)

Strandfladbælg
Strandfladbælg.

Strandfladbælg har smukke lilla blomster, der ses i blomst henover sommeren. På helt tæt hold ligner den næsten en lille orkidé. Den evner at vokse direkte i det løse sand på stranden, hvilket i sig selv er betagende. Nogle kalder planten for “strandært” da de unge skud og blomster har en smag a la ærter og derfor indsamles den af og til. Planten har også bælge ligesom ærter.

Strandmandstro (Eryngium maritimum)

Strandmandstro
Strandmandstro omgivet af strand-fladbælg. Fotograferet ved Thorupstrand.

Strandmandstro blev også kaldt for strandtidsel. Planten er flerårig og blomstrer med fine, blå tidselagtige blomster. Planten mentes i ældre tid at kunne fremme mandens frugtbarhed og potens, hvorfor den blev indsamlet, selvom der ikke foreligger videnskabelig dokumentation for virkningen. Planten er i dag fåtallig og halvsjælden – og på den danske rødliste over truede planter. Den ses kun hist og her ved Jammerbugten.

Engelsød (Polypodium vulgare)

engelsød
Bregnen Almindelig engelsød kan findes voksende i klitterne.

Man skulle ikke umiddelbart tro det, men der vokser faktisk bregner i de tørre klitter. Det er den nøjsomme Almindelig engelsød, der typisk har 10-25 cm lange, grønne blade. Bregnens jordstængel er kendt for at være sødmefuld – og det er nok her ophavet til det danske navn skal findes. Der har i ældre tid været udvundet en sød og slimet, lidt lakridsagtig saft af roden. Saften blev anvendt medicinsk bl.a. mod indvoldsorme.

Vild timian (Thymus serpyllum)

Vild timian kan findes om sommeren bag klitterne ved Grønnestrand.

Vild timian kaldes også for smalbladet timian. Den vokser i tør og sandet jord og ses af og til i imponerende mængder i kystlandet mellem Svinkløv og Bulbjerg f.eks. ved Grønnestrand. Den kræver lys og sol. Den blomstrer i juli-august.

Blodrød storkenæb (Geranium sanguineum)

Blodrød storkenæb

Blodrød storkenæb er trods navnet ikke blodrød, men nærmere violet i farven. Navnet kommer af plantens latinske navn “sanguineum” (sanguis=blod), men er formentlig opstået som følge af plantens efterårsfarver, hvor bladene kan blive helt røde. På landsplan er Blodrød storkenæb fåtallig, ja ligefrem sjælden, men særligt i Nordjylland er den smukke og i øjnefaldende blomst udbredt. Den vokser ved både Bulbjerg og Svinkløv og blomstrer i juni-juli.

Strandtusindgylden (Centaurium littorale)

Strandtusindgylden

Strand-tusindgylden er en smuk blomst, såfremt man får øje på den. Blomsten med lyserøde kronblade er ikke større end en fingernegl og tilmed er planten ret lav, 5-20 cm. Den vokser hist og her i græsklædte klitlavninger og blomstrer i juli til oktober.

Bidende stenurt (Sedum acre)

Bidende stenurt

Bidende stenurt er ligesom en kaktus en sukkulent plante med kødfulde blade, der kan holde på væsken i det ellers tørre sand. Planten er kun få centimeter høj og får i juni fine, gule blomster. Tidligere blev planten anvendt til behandling af skørbug og forkølelse – den indeholder store mængder c-vitamin, men anvendes ikke mere da der er uenighed om hvorvidt planten også har en moderat giftig egenskab.

Strandarve (Honckenya peploides)

Strandarve er en lille – ofte tæppedannende plante, der nærmest er uundgåelig at se på stranden langs Thorupstrand. Den vokser i de lave klitter og på forstranden neden for klitterne. Bladene er sukkulente som hos en kaktus, men strandarve er glat og ikke ubehagelig at gå på. Planten er typisk kun 3-5 cm høj og set fra oven ligner planterne næsten en lille granskov.
Strandarve kaldes også strandens agurk på grund af sin agurkeagtige smag. 

Kilder: NaturGuide.dk, Medicinurter.dk, Wikipedia.

Flere artikler...

Se også...

Oplev...

Danmarks eneste lyngklædte mølle.

Lyngmøllen ved Grønnestrand. ”Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige! ” sådan udbrød Kong Frederik VI i sommeren 1824, da han sammen...

Oplev udsigten fra Svinklovene

Fra søhistorisk handelsvej til storslået udsigt, Svinklovene rummer begge dele. Svinklovene er en del af Svinkløv Klitplantage og den vestligste del af den gamle kystskrænt...

Vandreture ved Thorupstrand

Der er mange gode muligheder for gå- og vandreture i naturskønne omgivelser i nærheden af Thorupstrand. Både korte og lange ture. Når man vandrer i...