Korsnæb – plantagernes karakterfugl.

Lille korsnæb fotograferet i Vester Thorup Plantage. En karakterfugl i de store granskove.

Granskovens papegøje-agtige finker.

De store nåleskove har noget som løvskovene inde i landet ikke har. Korsnæb! Korsnæbbet er vel nærmest Danmarks svar på en lille, vildtlevende papegøje. Hunnerne er gulgrønne og hannerne er rødlige. Deres karakteristiske næb, hvor undernæb og overnæb krydser hinanden, har givet fuglen sit navn. Det særlige næb er et effektivt værktøj når det kommer til at pille frø ud af grankogler.
Korsnæb har netop specialiseret sig i grankogler – og derfor er disse fugle i særlig grad tilknyttet granskoven, hvor der er kogler at finde.
I skovene omkring Thorupstrand yngler Lille Korsnæb, men arterne Hvidvinget Korsnæb og Stor Korsnæb kan også træffes.

En flok korsnæb er søgt ned til et vandhul for at drikke. Her ses han og hun af Lille korsnæb, der er meget almindelig i plantagerne.

Noget helt særligt ved korsnæbbene er, at de yngler meget tidligt på året. Allerede i februar har fuglene gerne æg i reden og ungerne kan komme til verden omgivet af frost og sne. Yngletidspunktet giver dog god mening. Først på året bugner koglerne nemlig med frø – og der er derfor masser af føde.

Tager du på tur i plantagerne er der god chance for at høre lyden af korsnæb henover skoven. Djyp-djyp-djyp lyder det henover trætoppene når en flok korsnæb passerer.

Kilde: NaturGuide.dk

Flere artikler...

Se også...

Oplev...

Fiskerlejet Thorupstrand

Thorupstrand - lille, men alligevel Nordeuropas største kystlandingsplads. Oplev en autentisk og ægte naturhavn, hvorfra der drives skånsomt fiskeri.Fiskerlejet Thorupstrand er først og fremmest...

Klim Bjerg

Klim Bjerg rummer en fantastisk natur. Det er et område, der i stenalderen var en ø i havet, men i dag rummer stedet alt...

Danmarks eneste lyngklædte mølle.

Lyngmøllen ved Grønnestrand. ”Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige! ” sådan udbrød Kong Frederik VI i sommeren 1824, da han sammen...