torsdag 27. februar 2020

Ulvelandet ved Thorupstrand

Se også

Der er tidligere fundet tegn på ulveaktivitet i de store naturområder i kystlandet, men kun som tilfældigt strejfende. Foto: Christian Schmalhofer, Dreamstime.com.

Baglandet ved Thorupstrand er udpeget som et af landets potentielt bedst egnede ynglelokaliteter for ulven på grund af de store, sammenhængende naturområder. Der findes dog for tiden ingen ulve i området.

Kun ti områder i Danmark opfylder kravene til, at ulve vil slå sig ned og evt. yngle. Det fremgår af en redegørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) fra Aarhus Universitet. Et af disse områder er de store, sammenhængende naturarealer fra Vester Thorup Plantage ved Thorupstrand over Lild Plantage, Hjardemål og Østerild Klitplantage mod vest.
Den første ulv i 200 år blev registreret i Danmark i 2012 og i 2017 kom beviset for det første ynglepar i Danmark. Der er også observeret ulv i skovene ved Thorupstrand for et par år siden og fundet ulve-dna i et nærliggende naturområde. Sandsynligvis blot en eller flere strejfende ulve, da der for tiden ikke er kendskab til ulve i området.

Ulve regnes ikke som farlige for mennesker.
Mange er forståeligt bekymrede og bange for ulve, men der er langt større risiko for at blive ramt af lynet end at blive angrebet af en ulv – selvom man overnatter i skovbunden i et ulveområde. Det viser mange års erfaringer fra bl.a Rumænien, Italien og andre steder i Europa, hvor friluftsliv og ulvebestande ikke giver anledning til problemer.
Siden 1974 har man i Europa ikke oplevet et eneste prædatorisk ulveangreb (hvor mennesker ses som byttedyr) fra vilde ulve på mennesker. Det sidste angreb på et menneske i Skandinavien af en vild ulv var i 1882 i Finland.
Til sammenligning dør 1-2 danskere hvert år af bi- og hvepsestik.

Norske Petter Wabakken regnes for en af Europas førende ulveforskere. Han opfordrer bekymrede danskere til at se på erfaringerne med ulve i de lande, hvor man har haft ulve i mange år – f.eks. i Norge. “I Norge skal man tilbage til før Napoleon for at finde det seneste – mulige – tilfælde af en ulv, der angreb et menneske. Det er mere end 215 år, og i den tid har der levet flere tusinde ulve i Norge,” siger Petter Wabakken i et interview til Jyllands-Posten.
Skulle du møde en ulv i skoven, så vær rolig. Lad være med at flygte som jaget vildt.

Ulve kan dog finde på at jage husdyr som kalve og får, hvilket forståeligt gør dem upopulære og uønskede i landbrugskredse. Modsat er kyst- og naturturisme den vigtigste turistgren i Danmark og rigtig mange finder det tillokkende med store, øde naturområder – hvor naturvandreren måske kan være heldig at krydse et ulvespor på sin vandring.

ThorupStrand.dk har fået flere henvendelser fra naturturister, der håber at kunne opleve en ulv i det fri i naturen. Potentialet er der, men sandsynligheden er lille da der ikke er registreret ulv i hverken 2017 eller 2018.

I øjeblikket er status at der ikke findes ulve i de store naturområder nær Thorupstrand og omegn.

Kilde: NaturGuide.dk, Jyllandsposten, ulveidanmark.ku.dk.

Læs også

Annonce

Thorupstrand & omegn

Vandreture ved Thorupstrand

Der er mange gode muligheder for gå- og vandreture i naturskønne omgivelser i nærheden af Thorupstrand. Både korte og lange ture. Når man vandrer i...

Klim Strand Camping

Klim Strand Camping, Havvejen 167, Fjerritslev 9690. Klim Strand Camping tilbyder, udover plads til campingvognen, også leje af feriehytter i flere kategorier. Campingpladsen ligger helt tæt...

Thorupstrand Fiskebod – åbent døgnet rundt

På Thorup Strandvej 250, lige ved indgangen til byen, ligger Thorupstrand Fiskebod, der tilbyder et spændende udvalg af friskfrossen fisk fra kutteren Ralima HM...

Skovlegepladsen ved Thorupstrand

Populær skovlegeplads. Lige i udkanten af byen ved Thorup Strandvej ligger skovlegepladsen. Et populært sted for børn, hvor der er balancebomme, gynger, rutchebaner og senest...

Læge, tandlæge, apotek

Nyttige telefonnumre: Akut hjælp, politi, brand, ambulance, ring 112 Politi, ring 114 Lægevagt, ring 70 150 300 Tandlægevagt, ring 70 200 255 Apotek: Fjerritslev Apotek Østergade 11-13, 9690 Fjerritslev Tlf: 98211633. Håndkøbsudsalg ved...