asd

Valbjerg Sande – mekka for botanikere

Oplev Valbjerg Sande med udsigt over Jammerbugten.

valbjergvej
Valbjergvej, en sidevej til Bulbjergvej, leder gennem skoven ud til Valbjerg Sande.

Selvom man ikke er botanisk interesseret er Valbjerg Sande et besøg værd. Det er betagende at sidde højt og spejde udover havet – og lade tankerne flyve.

Turen til Valbjerg Sande er en vandretur gennem Vester Thorup Plantage, der udmunder med en betagende udsigt udover havbugten. I vest ses Bulbjerg og i øst selve Thorupstrand med fiskebådene.
Valbjerg Sande er et højdedrag, der rejser sig ud mod havet. Du kan næsten køre dertil det meste af vejen. Bulbjergvej, der leder gennem skoven fra Thorupstrand, fører forbi området. Parkér i nærheden og gå det sidste stykke ad Valbjergvej ud til stranden. Gåturen tager ca. 20 minutter, afhængigt af hvor ofte man stopper. Om efteråret er der en del svampe langs vejen og i det tilstødende skovterræn.
Vil du have god plads ved stranden er Valbjerg Sande også et godt sted. Her er sjældent mange mennesker og selv en varm sommerdag kan stranden være øde.

Særpræget planteliv med mange sjældne arter.
Kalkskrænten og de nærmeste omgivelser med klithede har et interessant og særligt planteliv med særprægede og sjældne planter, hvor af mange er på den såkaldte røde liste over truede arter.
Selvom man ikke er botanisk interesseret er Valbjerg Sande et besøg værd. Det er betagende at sidde højt og spejde udover havet – og lade tankerne flyve. Tag evt. en madkurv eller blot en termokande med kaffe/te med – og nyd et af Danmarks smukkeste hjørner.
Der er afmærket en vandrerute ved Valbjerg Sande, der leder rundt på skrænten og gennem skoven.

udsigt_valbjerg
Kalkskrænten og de nærmeste omgivelser med klithede, har et særligt planteliv med særprægede og sjældne planter.

Omkring halvdelen af plantagen ligger på kalkstensklippe, såkaldt bryozokalk, som er dækket af moræneaflejringer fra istiden – langt senere igen flyvesand fra sandflugten. Det gælder især Bulbjerg-øen (området var en ø i stenalderen) med højdedragene Bulbjerg, Valbjerg og Stenbjerg, samt en mindre ø ved Torup Stenbjerg i den østlige ende af plantagen. De stejle kystskrænter fra stenalderhavet ses tydeligt i plantagens nord-, vest- og østende.
I 1955 blev 18 hektar af Valbjerg Sande fredet for at området kunne få lov til at henligge i naturtilstand på grund af det rige planteliv.

Kilde: Visitjammerbugten.dk, Naturstyrelsen Thy.

Flere artikler...

Se også...

Oplev...

Svinkløv Plantage – med en af landets vildeste mtb-spor.

Svinkløv Plantage er en usædvanlig plantage, der er værd at opleve. Her er et aktivt friluftsliv og en rig natur med urørt skov, orkidéer,...

Vandreture ved Thorupstrand

Der er mange gode muligheder for gå- og vandreture i naturskønne omgivelser i nærheden af Thorupstrand. Både korte og lange ture. Når man vandrer i...

Riderne på Bulbjerg

Den smukke mågeart Riden yngler kun få steder i Danmark. Bulbjerg vest for Thorupstrand er artens vigtigste ynglested i Danmark. Her findes flere hundrede...