asd

Danmarks eneste lyngklædte mølle.


Lyngmøllen ved Grønnestrand.

”Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige! ” sådan udbrød Kong Frederik VI i sommeren 1824, da han sammen med sit følge, kom til Grønnestrand på hans rejse gennem Han Herred.

Kun ca. 15 minutter øst for Thorup Strand ligger den smukke lyngmølle omgivet af et af Danmarks smukkeste landskaber. Kong Frederik VI besøgte egnen i 1824, 62 år før kornmøllen stod færdig, og udbrød efter sigende: “Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige!” Jorden tilhørte dengang herregården Aagaard som ligger lidt syd for Fjerritslev og ejeren heraf opførte da også en mindesten for kongen efter hans besøg. Stenen står der endnu.

Lyngmøllens opførelse og historie.
Få år efter kongens besøg blev der opført en firelænget gård som Aagaard forpagtede ud til ladefogeden fra herregården, Søren Hansen. Det var hans søn, Johan Kasper Sørensen som senere byggede lyngmøllen. Johan Kasper startede med at samle drivtømmer i slutningen af 1870’erne til en gårdmølle og i 1886 var møllen færdig.
Lyngmøllen som også kaldes Grønnestrand Mølle eller Grønnestrand Vindmølle, fungerede som kornmølle helt frem til omkring 1930. Oprindeligt blev møllen tækket med strå, men det blev senere udskiftet til lyng. Det er i dag Danmarks eneste lyngklædte mølle. Møllen fungerede i en årrække som sommerpensionat, men i dag er det kun muligt at besigtige møllen udefra.
Lyngmøllen som er en hollandsk vindmølle blev fredet i 1986 og restaureret i årene 1989-90.
Nabogården som møllebyggeren Johan Kasper Sørensen drev, blev senere badepensionat og huser i dag Grønnestrand Feriecenter.

Møllen ligger i storslående omgivelser på en forhøjning i klitlandskabet nær stranden, med udsigt til Svingklovene og tæt på Svinkløv Klitplantage.
Adressen er Grønnestrandvej 230, 9690 Fjerritslev.

Vild timian kan findes om sommeren bag klitterne ved Grønnestrand.

Kilder: Visitjammerbugten, lyngmoellen.dk, wikipedia.

Previous article
Next article

Flere artikler...

Se også...

Oplev...

Svinkløv Plantage – med en af landets vildeste mtb-spor.

Svinkløv Plantage er en usædvanlig plantage, der er værd at opleve. Her er et aktivt friluftsliv og en rig natur med urørt skov, orkidéer,...

Vester Thorup Plantage

Natur i en udstrækning man ikke finder mange steder i Danmark. Vester Thorup Klitplantage ligger ud til den nordvendte Jammerbugt kyst. Mod vest ligger Bulbjerg,...

Klim Bjerg

Klim Bjerg rummer en fantastisk natur. Det er et område, der i stenalderen var en ø i havet, men i dag rummer stedet alt...