Fra søhistorisk handelsvej til storslået udsigt, Svinklovene rummer begge dele.
Svinklovene er en del af Svinkløv Klitplantage og den vestligste del af den gamle kystskrænt Lien. Fra toppen af skrænten er der en betagende udsigt over kystlandet mod vest og sydvest.
I stenalderen og helt frem til middelalderen var det lave bagland syd for svinklovene dækket af havet og forbandt Vesterhavet med Limfjorden. Der var et åbent sund kaldet ”Sløjen” og en kanal som blev brugt til fragt og som handelsvej for stenalderfolkets småbåde og senere af vikingerne.
Det er underligt at forestille sig at de flade hede- og skovområder der ses fra udsigten af Svinklovene engang var dækket af havvand – og at Svinklovene engang var en ø i stenalderhavet sammen med Bulbjerg i horisonten mod vest.
Navnet svinklovene.
Svinklovenes karakteristiske kløfter er dannet ved regnvandets langsomme opløsning af det bløde kridt og navnet formodes at stamme fra tiden hvor kalkskrænterne stod uden vegetation og lignede store hvide svineklove.
Gammel betonvej fra tyskertiden.
Under 2. Verdenskrig var der luftmeldestillinger på Svinklovene og den gamle betonvej fra den tid er stadigvæk farbar. En lignende tyskervej ses også øst for Bulbjerg.
Naturindhold af international betydning.
Svinklovene er ejet af staten og der er offentlig afgang. Landskabet er også en del af Svinkløv Klitplantage som er udpeget som internationalt bevaringsværdigt. Naturindholdet i området er af stor national og international betydning. Kystskrænterne med den kalkrige undergrund er ret unikke, og indeholder en helt særlig flora. Området er en del af et EU habitatområde, der beskytter områdets særlige naturtyper og mårdyret odderen.
Kilder: Naturstyrelsen.dk, Visitjammerbugten.dk, naturturist.dk, hanherred.dk.