torsdag 27. februar 2020

Fiskerlejet Thorupstrand

Se også

Thorupstrand - bådene leverer fisk fra et bæredygtigt fiskeri.
Ved Thorupstrand er tingene autentiske i langt højere grad end man finder det ved andre kystlejer.

Thorupstrand – lille, men alligevel Nordeuropas største kystlandingsplads. Oplev en autentisk og ægte naturhavn, hvorfra der drives skånsomt fiskeri.

Fiskerlejet Thorupstrand er først og fremmest kendt for de klinkbyggede havbåde, der trækkes helt op på stranden når fangsterne skal landes. Kutterne er særdeles sødygtige og opbygget efter principper, der går tilbage til vikingetiden. Skibssidens træplanker overlapper hinanden og er klinket sammen, så båden nærmest får en trappeformet side. kutterne kan klare brændingen og holde til at blive trukket ind og ud fra den åbne strand.
På trods af de relativt få skibe er Thorupstrand alligevel Nordeuropas største kystlandingsplads. Besøgende kan dagligt følge hvordan bådene kommer hjem fra fiskeri hen på eftermiddagen – og slæbes helt op på stranden ved hjælp af en traktor eller bulldozer.

Ved Thorupstrand er tingene autentiske i langt højere grad end man finder det ved andre kystlejer som f.eks. Vorupør og Slettestrand.
Fiskerkasser og andet grej roder, hvor det er praktisk og man ser at det er et aktivt fiskeleje, der ikke kun er til for turister. Det er fuldt accepteret at besøgende går helt hen til bådene når først de er trukket helt på land.
Mange spørger hvorfor kutterne bærer bogstaverne HM på siden. HM står for fartøjsdistrikt Hanstholm.

De friskfangede fisk leveres direkte til fiskebutikken på stranden. Her kan fiskene købes som de er, men det er også muligt at få tilberedte fisk, f.eks. stegte rødspættefiletter eller fiskefrikadeller. Oven på fiskebutikken er oprettet et lille cafeteria, hvor man kan spise fiskeretter, der er købt i butikken.

Redningsstationen ved Thorupstrand er en del af kystredningstjenesten.
Redningsstationen ved Thorupstrand er en del af kystredningstjenesten.

Fiskerne fra Thorupstrand fisker ud fra bæredygtige principper ved brug af garn og snorrevod, men ikke trawl. Derfor er fisk fra Thorupstrand fanget meget mere naturskånsomt uden at ødelægge havets rigdom.

Thorupstrand var indtil 1800-tallet et vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge, hvor der blev udvekslet varer. Landbrugsprodukter blev sejlet til Norge og tømmer blev sejlet til Danmark.

Bortset fra iskiosken og fiskebutikken findes der ingen butikker i Thorupstrand. Nærmest indkøb foretages i lokalbrugsen i Vester Torup.

Fra klitterne umiddelbart vest for fiskebådene er der en god udsigt udover bugten. Her er det dejligt at sidde og kigge udover havet – og evt. følge med i de fiskebåde, der sejler ind til kysten og trækkes i land. Herfra fornemmes bugten tydeligt med Bulbjerg mod vest og Svinkløv mod øst.

Kilde: visitjammerbugten.dk

Læs også

Annonce

Thorupstrand & omegn

Sommerhuse ved Thorupstrand

Holder du af storslået natur som ingen andre steder? Så er et fritidshus ved Thorupstrand landet bedste bud!

Strand og badning

Den nederste del af Jammerbugten mellem Bulbjerg og Svinkløv rummer mange, gode badestrande, men i modsætning til Jammerbugtens brede sandstrande længere mod nord indeholder...

Sov i en bunker

Overnat i en skjult gammel bunker. Er du på vandring eller cykelferie og på udkig efter overnatningsmuligheder er der ved Bulbjerg en alternativ mulighed. Her...

Valbjerg Sande – mekka for botanikere

Oplev Valbjerg Sande med udsigt over Jammerbugten. Selvom man ikke er botanisk interesseret er Valbjerg Sande et besøg værd. Det er betagende at sidde højt...

Her vokser Klit-øjentrøst som eneste sted i verden.

"Ganske fascinerende at man kun finder denne plante her - og ikke andre steder på jordkloden." Landskabet og baglandet omkring Thorupstrand rummer et spændende og...