søndag 27. september 2020

Vester Thorup Plantage

Se også

Vester Thorup PlantageNatur i en udstrækning man ikke finder mange steder i Danmark.

Vester Thorup Klitplantage ligger ud til den nordvendte Jammerbugt kyst. Mod vest ligger Bulbjerg, mod øst fiskerlejet Thorupstrand. Ikke langt syd for plantagen ligger Vejlerne, Nordeuropas største og vigtigste fuglereservat med et fantastisk fugleliv. Plantagen har en udstrækning i øst-vestlig retning på ca. 7 km., hvorpå den blot afløses af andre store skovområder og lysåbne klitheder. Vester Thorup klitplantage er således sammenhængende med mange tusinde hektar natur i en udstrækning man ikke finder mange steder i Danmark. Skovområdet rummer flere afmærkede vandreruter.

Grundlagt for at bekæmpe sandflugten, der hærgede kystlandet i 1800-tallet.
Klitplantagen blev grundlagt i 1890 for at dæmpe sandflugten.
Plantagen ejes og drives af staten, hvilket betyder at der er offentlig adgang døgnet rundt – og det er også tilladt at tage på eventyr og opsøge skovens mystik off road – uden for veje og stier, men pas på ikke at fare vild! Naturstyrelsen har udlagt områder i plantagen til urørt skov, hvor træerne får lov at leve til de segner af alderdom eller væltes af en storm. Derefter tager nyt liv over i form af insekter, svampe m.m. der lever af de døde træer i skovbunden.

Områder med urørt skov og gammelt dødt træ, her en mosbegroet hyld, er med til at skabe liv for insekter og svampe i Vester Thorup Plantage.

Udpeget som et af de bedst egnede steder for ulven i Danmark.
Vester Thorup Plantage er en del af et større skov- og klithedeområde, der strækker sig næsten ubrudt til Østerild Plantage i en halvmåneform over en strækning på over 25 km. Selve Vester Thorup Plantage er på ca. 1400 hektar (14 mio. kvadratmeter) og hører naturmæssigt til en af de værdifulde nåleskove i Danmark med et artsrigt fugle- og dyreliv. Skoven er et af de få steder herhjemme, hvor det hvidvingede korsnæb yngler. I sommerhalvåret er skoven også et af de bedste steder at opleve den sagnomspundne natravn.
Derudover har de store skovområder en god bestand af kronvildt, hvor man kan være heldig at høre brunsthjortene brøle i skumringen i efteråret.
Der er også observeret ulv i skovene og fundet ulve-dna i et nærliggende naturområde. Sandsynligvis blot en eller flere strejfende ulve. De store skovområder er udpeget som et af de bedst egnede steder for ulven i Danmark.
I de sydlige grænseland mellem Vester Thorup Plantage og Lild Plantage blev der i 2015 for første gang observeret aktiviteter fra bævere.

I Vester Thorup Plantage lever også en af Europas største myrearter; Herkulesmyren. Her en træstub, hvor man ser hvordan myrerne har spist træet indefra. En aktivitet, der gør Herkulesmyren frygtet af mange sommerhusejere.

Vil du gerne sove under åben himmel i en sovepose i skovbunden er det tilladt i skoven. Vil du overnatte i telt er det tilladt i den østlige del af Lild Plantage uden at søge Naturstyrelsen. Teltning gælder kun små telte og man må kun overnatte en nat samme sted.

Featured foto: Genlady, Dreamstime.com.

Læs også

Annonce

Thorupstrand & omegn

Lej et sommerhus ved Jammerbugten via Feline

Lej et feriehus gennem Feline sommerhusudlejning. Se udvalget hos Feline – feriehusudlejning ved...

Vejlerne Naturreservat

Vejlerne er Danmarks største, videnskabelige reservat - og et af de vigtigste fuglereservater i Nordeuropa. Her er registreret over 300 fuglearter. Reservatets nordgrænse ligger (i...

Bulbjerguld Bed and Breakfast

Bulbjerguld Bed and Breakfast v/Ellen Okkerstrøms Baggeskær 6, Nørklit, 7741 Frøstrup. Naturskøn beliggenhed. Beliggende tæt ved Bulbjerg, rideturen Thy, vestkystruten, ruterne 1 og 23. Vi bor på en landejendom,...

Læge, tandlæge, apotek

Nyttige telefonnumre: Akut hjælp, politi, brand, ambulance, ring 112 Politi, ring 114 Lægevagt, ring 70 150 300 Tandlægevagt, ring 70 200 255 Apotek: Fjerritslev Apotek Østergade 11-13, 9690 Fjerritslev Tlf: 98211633. Håndkøbsudsalg ved...

Danmarks eneste lyngklædte mølle.

Lyngmøllen ved Grønnestrand. ”Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige! ” sådan udbrød Kong Frederik VI i sommeren 1824, da han sammen...