torsdag 27. februar 2020

Klim Bjerg

Se også

Klim Bjerg rummer en fantastisk natur. Det er et område, der i stenalderen var en ø i havet, men i dag rummer stedet alt fra vandreruter, shelter, fossiler, skov, artsrig flora samt historie. Den cirka 80 ha store plantage er 50-70 år gammel og ejes af Jammerbugt Kommune.

Historie.
Klim Bjerg var i stenalderen en lille ø på omkring 2 km2 omgivet af hav. Undergrunden er danienkalk, der er aflejret for 65 millioner år siden. Den består af millionvis af smådyrs skeletrester og er rig på fossiler, eksempelvis søpindsvin.
Kalken har været brugt af mennesker helt tilbage i oldtiden. En gammel grav fundet i Klim fra romersk jernalder (0-400 e.Kr.) var opbygget af tynde kalkplader.
Kalkbruddet har i århundreder været anvendt til at bygge kalkhuse, både lokalt og længere væk i landet. Kalken har også været brugt som vejmateriale, men har haft størst betydning når den efter afbrænding blev brugt til mørtel. Den sidste kalkovn står stadigvæk på sydsiden af Klim Bjerg og var i drift indtil 1977. I dag er den indrettet som museum.

Klim Kalkbrud

Naturen.
Kombinationen af kalkbund og sand gør Klim Bjerg til en spændende botanisk lokalitet. Der findes både sjældne urter, svampe, mosser og laver. Eksempelvis kan man finde hjertegræs, Liden Snerre, Aks-Ærenpris, Bleg Kongelys, Nikkende kobjælder, Vintergrøn og orkidéen Hollandsk Hullæbe som er en underart af Skov-Hullæbe.
Lige nord for kalkovnen ligger et lille kalkoverdrev som er blevet fredet. Det skyldes den sjældne plante Klit-limurt.
Hele Klim Bjerg-området er generelt usædvanlig artsrig. Også hederne omkring bjerget har en masse at byde på, eksempelvis klokkeensian og guldblomme. En del af området er hegnet, hvor der går kreaturer. Selve plantagen består mest af nåleskov, men der er også plantet en del bøge- og egetræer.
Friluftsliv.
Der findes flere afmærkede vandrestier, hvor flere af dem byder på flotte udsigtspunkter. Ruterne er helt ned til 1 km lange, som den blå rute, også kaldet hjertestien. Længere afmærkede ruter er også at finde og da plantagen gennemskæres af mange hjulspor og stier er det muligt, selv at lave længere ture end de afmærkede. Nord for Klim Bjerg ligger den gamle kongevej. I dag er det en del af Nordsøstien som er Danmarks længste vandrerute på 1500 km.
I plantagen, langs hjertestien (10 minutters gang fra p-pladsen ved Klim Strandvej) findes også en fin shelterplads med bålplads, opstillet af Jammerbugt Kommune. Stedet kan ikke reserveres og fungerer efter først til mølle princippet. Det er tilladt at have max. 2 overnatninger. Hvis der er optaget er det tilladt at opstille et mindre telt til max. 4 personer for en nat. Hunde er tilladt, men skal altid føres i snor og må ikke være til gene for andre dyr eller mennesker. Åben ild er kun tilladt på pladsens bålsted.

Shelterpladsen i plantagen.

Adresser:

Klim Kalkovn, Klim Strandvej 68, 9690 Fjerritslev.

Der er også parkering ved kalkgraven ved siden af Hotel Klim Bjerg, Klim Strandvej 156, 9690 Fjerritslev.

Det er endvidere muligt, at parkere oven for det gamle kalkbrud. Fra Klim Strandvej (inden Hotel Klim Bjerg) er der tilkørsel til en p-plads.

Læs også

Annonce

Thorupstrand & omegn

Læge, tandlæge, apotek

Nyttige telefonnumre: Akut hjælp, politi, brand, ambulance, ring 112 Politi, ring 114 Lægevagt, ring 70 150 300 Tandlægevagt, ring 70 200 255 Apotek: Fjerritslev Apotek Østergade 11-13, 9690 Fjerritslev Tlf: 98211633. Håndkøbsudsalg ved...

Hundeskove og regler for hunde i naturen

Hunde er velkommen i naturen, men i snor! En hund uden snor takseres til 2000 kr. i bøde. Der er dog steder, hvor hunden...

Haw’kiosken, Thorupstrand

Haw'kiosken, Thorup Strandvej 325, 9690 Fjerritslev. Haw'kiosken ligger centralt ved p-pladsen næsten helt nede ved klitterne, ca. 200 meter fra kutterne på stranden. Kiosken har...

Lokalbrugsen Vester Torup

Dagligvarer. I Vester Thorup, ca. 3 km fra Thorupstrand, findes den nærmeste dagligvarebutik, der har åbent året rundt. Lokalbrugsen, Thistedvej 465, 9690 Fjerritslev.

Kend dit strandnummer

Hver strand har sit eget redningsnummer. Strandnummeret er strandens adresse. Danmarks kystlinje er på ca. 8750 kilometer. De fleste strand og kyststrækninger har ingen direkte adresse...